Най-мощните фактори съдействащи за еволюцията на човешкото съзнание
Колкото и жестоко да звучи най-силно въздействие за вашата промяна към по-добро е страданието. Ако някой смята, че Адът се намира някъде другаде освен на нашата мила планета Земя нека пак да си помисли. Тук имаме страхотен набор от преживявания, които въздействат силно на душевната психика, така че човек да си припомня частиците от своята божественост и да еволюира духовно. Тази статия едва ли ще ви стане ясна без контекста на всичките книги, които съм качил на Изворите(в частност “Разговори с Бога”). Има две основни чувства – едното е страх, другото любов. Всичко, което произтича от страха е онова, което душата не е. Душата примерно не е материална субстанция. Но ние хората, които имаме душа си мислим, че тялото(което е материалната субстанция) е нещо реално. И живеем с цялата убеденост, че животът ни е реалност. Но той си е илюзия. Все пак убедеността в илюзията има своите полезни цели. И най-важната от тях е еволюцията на съзнанието. Когато преживяваш това, което не си най-лесно можеш да разбереш кой всъщност си. Когато виждаш, че тялото ти е обзето от коварна болест страданието ти те подтиква да търсиш лечение дори и когато изглежда че няма изход. Самото търсене издига съзнанието на поредното ниво и ти помага да приемеш по-лесно страданието и смъртта съответно. Другото основно чувство пълен антипод на страха е любовта и всичко, което произтича от нея. Любовта е още по-силен допинг за еволюцията на съзнанието. Но проблема е, че самата любов е достъпна само за хора с по-еволюирало съзнание. За самите тях любовта и произхождащите от нея емоции и преживявания създават условия за последващото еволюиране на съзнанието и до постигане на просветление. Така че, ако сте млада душа със сигурност първо ще минете през най-ужасното(което е това, което вие не сте) и след много прераждания ще намерите любовта и хармонията и те ще бъдат следващия ваш скок напред. Така виждам аз нещата.
Няма да се опитвам да правя някаква градация на еволюционните фактори на съзнанието, защото това е доста трудна задача и изисква по-задълбочени изследвания. Просто ще изброя някои от тях като не претендирам за изчерпателност.
От гледна точка на страха: Болката – трайна или краткотрайна, физическа или духовна; Загубата – на близък човек(дете, съпруг\а, брат, сестра, приятел и др.), на дом, на пари, на достойнство, на работа, на вяра; Самотата – физическа(когато ти липсват приятели, сексуални партньори, когато не можеш да говориш с другите) и по-страшната душевната(когато душата ти е пуста и си загубил надежда); Болестта(мъчителната, която води до смърт; по-малко мъчителна, но пък трайна, тя продължава с години; обездвижването; тази, която те прави напълно зависим от грижите на другите; болестта, от която се излекуваш след дълги години борба); Некоректните взаимоотношения – които траят дълго и от които сякаш няма измъкване, отношенията в които едната страна бива малтретирана физически от другата, отношения да психически тормоз, отношения в които сте малко дете и сте лишени от любов и др; Пристрастяването – към алкохола, към наркотиците, към секса, към лекарствени средства, към хапването, към парите, към слушането на музика и др.; Лудостта – параноя, шизофрения; Забавеното умствено развитие; Проблемите като цяло(когато самите ние ги създаваме или когато все някой ни ги създава); Неувереността; Леконравието; Гордостта и т.н. Не забелязвате ли, че имате отношение към някои от изброените фактори. Всеки ги има и не си мислете, че има човек изобщо, който е избавен от проблеми. Тъй като животът ни на Земята цели съзнателно израстване. А без тези фактори това е почти невъзможно.
От гледна точка на любовта, нека това да го оставим за друг коментар.
Има една поговорка – “Което не те убива те прави по-силен”, аз бих добавил – по-мъдър и по-добър.
С това по-горе искам да ти напомня, че всяка трудност и всяко изпитание е дошло при теб за твоето добро. Така е устроена “машината” на духовната еволюция. Така че, да сме благодарни за всичко неприятно, за всички проблеми, за всички трудности, защото именно благодарение на това ние сега изпитваме радост и любов. 

velaskes©19.05.2004