Предай нататък


Този коментар го пиша след като се вдъхнових от филма със същото заглавие(на английски “Pay Forward” с Кевин Спейси и Хелън Хънт).
Нека да обясня концепцията първо за тези, които не са гледали филма. Смята се, че ако този механизъм работи светът може да се промени към по-добро.
Началото се поставя от един човек, който решава да направи услуга на трима непознати, като не желае тези три услуги да му се връщат от същите тези хора на които ги е направил, а казва на всеки от тях да предаде нататък услугата, като направи от своя страна услуги на още трима души. Услугата трябва да е голяма, но все пак трябва да ти е по възможностите. Да направиш нещо, което ти е трудно да направиш. С тази услуга трябва да разбираш, че променяш живота на съответния човек към по-добро. И когато той поиска да ти върне услугата, му казваш просто да я предаде нататък на още трима души тоест му обясняваш регламента. Виждате, че това е нещо като игра. Във филма заприличва дори на религиозно движение. Не е ли чудесно! Това е като религия в действие. Колко сме затънали в собствените си проблеми, че дори не виждаме какво правят другите. Има толкова много хора навсякъде около нас, които се нуждаят от помощ. И най-подходящи са тези, които не я търсят явно, а се преструват че всичко им е наред. А ние ги виждаме и разбираме, че отчаяно търсят помощта, която можем да им окажем. Трябва да знаете, че е възможно услугата Ви да отиде напразно. Или да не бъде приета. Или човекът, на който я оказвате по едни или други обстоятелства да не я предаде нататък. Затова едно от условията е да не броим услугите си, да не съжаляваме за това че сме се раздали без да има резултат(но резултат винаги има – рано или късно). А в случай, че услугата ни не се приема да не ставаме досадни и да потърсим друг реципиент. Когато правиш услуга на достоен човек естествената му реакция е да поиска да се отблагодари. Тези хора са идеалния прицел за тази идея(ако мога така да се изразя).
Представете си картината, след задействането на принципа. Определено света ще стане по-човешки от когато и да било. А движението ако върви с пълна сила напред след година може да добие невероятни размери. Позитивната енергия която се освобождава е огромна.
Всеки може да пробва. Просто направете Вашите три услуги, предайте регламента на реципиентите си и забравете, нека оттук нататък всичко да тръгне от самосебе си.

velaskes©20.05.2004