Предпоставките за доброто здраве


Човешкото тяло е най-сложната биохимикоенергийна система, която съществува на Земята. Сигурно ще минат още стотици години преди да се разгадаят всички тайни около нашия организъм. В нашето тяло е заложена генетична информация, която го поддържа непрекъснато в оптимално състояние в течение на целия ни живот. Но природата е набелязала граници, чието системно нарушаване от наша страна води често до необратими последици за отделни органи или жизнени системи в телата ни. Законите са прости и те се отнасят преди всичко към умереността в онова, което приемаме като храна, течности, физическо натоварване. Отначало казах биохимикоенергийна система, което значи, че освен това че притежаваме биологични органи и между тях непрекъснато се извършват химически реакции в крайна сметка целта е да произвеждаме енергия, която отново и отново да захранва жизнените ни функции.
Освен всичко това най-важно е да се разбере, че човекът притежава душа, която представлява неговият емоционален и интелектуален потенциал. Всичко това прелива едно в друго. И когато обръщаме внимание само на един аспект от нашата личност и не даваме на друг аспект израз това неминуемо рефлектира върху цялата система. И да мина вече към конкретните условия за доброто здраве. Според мен най-важното е онова, което най-често се пренебрегва в наше време – душата. Емоционалното ни състояние е решаващо. Когато имаме силен дух, способни сме да се радваме на всичко хубаво в живота, когато не отричаме чувствата си ние реализираме най-висшите ценности, на които сме способни и съответно здравето ни е отлично. И обратното, когато сме песимистично настроени, страхуваме се непрекъснато и безпричинно, когато мразим живота и всяваме навсякъде безпорядък с постъпките си ние поставяме на сериозно изпитание вграденото равновесие на организма си. Защо съществува тази зависимост. Поради простата причина, че човекът е мини подобие на Бог и в основата си човекът е още една проява на безграничната любов. А когато се правим на нещо по-различно от това просто нарушаваме баланса в тялото си.
И така важно е да следим какво чувстваме, какво мислим, какво говорим. И ако търсим хармония със себе си да изкореним лошите чувства, лошите мисли и лошите думи. Мисля, че знаете какво имам предвид под “лош”. Но все пак ще го кажа за всеки случай. “Лош” значи всичко, което произлиза от страха. “Добър” е всичко, което произлиза от любовта. Обичай и любовта ще те освободи - не напразно са казали мъдреците.
След като определих мястото на душата в здравословното състояние на човека ще подхвана и ролята на материалното ни тяло и всичко по-важно, което го засяга в този контекст. Изчистихме емоциите си, сега е ред и на организма.
Отново трябва да се следи за “златната среда”. Но този път в храненето, приемането на течности, дишането и двигателната активност. Ако се претоварваме нарушаваме баланса, така става и когато се лишаваме. А някои ще кажат, че е трудно да се открие средата. Не е вярно. Колко пъти като седнеш да преяждаш вътрешния ти глас казва “спри!” а ти не го послуша. Това е вътрешния глас който никога не лъже. Той е най-верният ти ориентир.
След наблюдението на количеството е нужно да следим и за качеството на храната, течностите и въздуха които вкарваме в организма си. Както и за всички останали субстанции – лекарствени препарати, наркотици, тютюнев дим, работа в опасни за здравето условия, където се вдишват различни отрови и т.н.
Човекът е мобилно същество. За да изразходим приетите калории е нужно да упражняваме редовно двигателните си възможности. Трябва да спортуваме, да вървим пеша, да натоварваме мускулите си по един или друг начин.
Човекът е освен всичко друго е изключително сексуално същество. Не трябва да загърбваме сексуалната си същност. Нужно е да се упражнява и то редовно. Защо? Защото носи истинска неподправена радост и въздейства обновяващо. А още по-добре ако се прави с човек, който ценим.
Ето и няколко бързи и практични съвета за поддържане на доброто здраве:
- Обичай и се радвай на малките и обикновени неща в живота. Обичай хората, животните, растенията, горите, планините, моретата, реките, облаците, дъжда, звездите. Старай се да приемаш това, което е сложено на трапезата с любов. Консумирай с любов.
- Обичай себе си преди всичко. Разбери, че какъвто и да си заслужаваш да бъдеш обичан. И дори да няма никой друг в момента който да те обича, бъди първия за себе си.
- Избягвай емоции, като омраза, страх, гняв, завист, надменност, подлост, честолюбие.
- Грижи се за тялото си. Почиствай го редовно, обличай го хубаво, обръщай еднакво внимание на всяка една част от него. Не се срамувай от тялото си.
- Сдъвквай хубаво храната, наслаждавай се на вкуса й през това време и докато ядеш не мисли за нищо друго. Просто се концентрирай над това, което вършиш.
- Поемай много вода. Поне литър-два дневно.
- Яж само когато си гладен. И яж толкова, колкото да се нахраниш. Останалото не е нужно.
- Упражнявай дишането си. Забавянето на дишането успокоява и хармонизира цялата личност.
- Наспивай се хубаво. И използвай нощта за тази цел, така че като ставаш в 6 сутринта да ставаш разсънен и готов за нови подвизи.
- Не се срамувай и не лишавай сексуалната си страна от внимание. Бъди готов както да получаваш и да си доставяш удоволствие, така и да го помагаш и на другия да го постигне.   
- Когато си болен мисли позитивно. Мисли си как вече си излекуван и какви работи правиш като един здрав човек.
- Когато си болен търси и лекувай причината а не следствията от болестта.
- Не яж много месна храна. Даже ако ти е възможно и знаеш каква е технологията стани вегетарианец. Месната храна съдържа много негативна енергия.
- Благодари всеки ден на провидението, че си здрав и че имаш щастието да споделяш всички радости на живота.
- Спортувай. Движи се.
- Като се измориш си почивай. След работата трябва да си почиваш. По този начин ще се наслаждаваш пълноценно и на работата си и на свободното си време.
- Ако имаш здравословен проблем, който не може да се реши от медицината и от оздравителните мерки, които предприемаш самостоятелно, помоли се искрено на Бог. От личен опит мога да потвърдя че помага.
- Най-важното е спазването на златната среда във всичко, което е част от съзнателния и несъзнателния ти живот. Това е най-добрата превенция на всякакви болести.
Аз мога от своя страна да ти пожелая – Бъди здрав(а) и нека това да е твоята воля.  

velaskes©03.06.2004