Април, 2003г.

През последната седмица сме залети от информация за войната в Ирак, за причините, за целите които преследва. Всички медии се надпреварват да излъчват актуална информация от мястото на събитието. Затова и аз реших, че е редно да изкажа мнението си за това, което става и как виждам операция "Иракска свобода".

След нахлуването на американски войски на иракска територия и започването на военна кампания срещу режима на Саддам мислещите хора все още е питат оправдана ли е тази офанзива и кой в действителност получава най-големи облаги от това. Ако питаш мен аз съм твърдо срещу прилагането на сила за разрешаването на какъвто и да било проблем. Убеден съм, че винаги има мирно решение. Достатъчно е да сме смели и човечни, за да го приложим. Но да се върна към темата.
Явно мирният подход не влиза в приоритетите на американските лидери. Защо?
Сега ще направя непопулярно тълкуване на тази война по въпроса. Надявам се да пробудя твоето мислене в тази посока и да си направиш и други заключения. Интернет е свободна зона.
Според мен войната срещу Ирак, а и всяка друга война, която водят американците през последните 50-тина години(тук не претендирам да съм точен) се прави заради големите пари и тяхното още по-голямо нарастване.
Америка е страната на печалбарството. Всичко е стока, всичко си има цена и от всичко трябва да се извлича печалба. В Америка живеят хора, които притежават по един или друг начин немислими по размер финансови средства и капитали. А след като в тази страна всичко е стока, която може да се купи на една или друга цена веднага можеш да се досетиш, че хора с такива финансови възможности могат да си напазаруват лоялност и услужливост дори и от държавните органи като президент, конгрес и т.н. Разбира се сделките, за които говоря не са пряко видими и различими, и едва ли някой обикновен политик може дори и да подозира за тях.
Но да се върна към войната.
Представете си, че някой от тези нечувани богаташи притежава повечето военни предприятия в Америка, а с останалите има формални сдружения, например тръстове, холдинги и прочие. А тези предприятия продават стоката си на американската държава(на данъкоплатците) в частност на армията. А какво става, когато армията е стигнала пределния си запас от въоръжаване и не може да купува повече оръжия от военната индустрия. Какво ще стане с военната индустрия и богатите користолюбиви собственици. Не, те не обичат случайностите, не обичат също и да губят, особен долари. Затова понякога прибягват към решения, които носят смърт и разрушения.
Разбира се това е войната. Тя дава възможност армията да изразходва наличните си бойни запаси и други оръжия и отново да е в състояние на нужда и да си поръча нови, по-модерни, по-скъпи оръжия, дори по-мощни оръжия. Елементарно Уотсън.
По този начин войната е икономически лост за запазване виталността на печелившавата военна индустрия.
А представяш ли си след атентатите от 11 септември колко страх е насаден в душите на американските граждани. Това също помага за ритмичното производство на военната индустрия. Сигурно не е случайно и подозрението ми, че Ал Кайда и нейния лидер Осама Бин Ладен също помагат за тази цел. Но за конкретните връзки между тях можем само да гадаем.
Всъщност какво излиза, че политиката на американското правителство за война с тероризма е троянски кон за изгърбване на американския данъкоплатец.
А сега си представи, че войната вече е спечелена от САЩ(което според мен е вероятния сценарий). Естествено Ирак е прочистен от стария консервативен антиамерикански режим и сега победителите от войната назначават подставено правителство от иракчани, които ще бъдат верни на освободителка-Америка и ще се отблагодаряват за щедростта й стотина години като изнасят по-големи количества петрол на по-изгодни цени. За да може американския данъкоплатец да кара своите модерни коли и да плаща данъците, необходими за съществуването на военната промишленост. И вълка сит и агнето цяло.
На това му викам перфектно осъществена операция “Иракска свобода”!

П.С. Не претендирам за истинност на написаното, просто не мога да вярвам на политици, след като имат толкова тайни от нас обикновените хора, които уж живеят в свободни демокрации.
Преди всичко пожелавам съзнателност!

velaskes©2003