Привет! Искам този път да направя акцент върху личните си наблюдения от една заплашително нарастваща и запазваща се тенденция в упоритостта на някои от медиите(повечето) и хората на изкуството и културата(една средна част от тях да кажем) на България, чрез музиката, филмите, статиите, снимките и т.н. да изопачават човешката природа представяйки я с нейните най-негативни страни. Искам чрез тази статия да напомня за това, което става и да покажа, че вашето съгласие(или незаинтересованост) с тази нова култура, която промива човешкия мозък допринася за същия този упадък и да заявя пред всички вас, колко е важно да не се поддаваме на това и да съхраняваме същината на духа си, така че никой да не може насила и с нечестни средства да се домогва до вътрешната ни сила.

Уважаеми приятелю, тази същина, тя прави човека човек, създава му достойнство, придава му целенасоченост в мислите и действията му изобщо това е едно изключително важно нещо. Това тук го пиша заради теб, защото не искам неволно душата ти да попадне в примките на бездуховността. Аз съзнавам за себе си, че риска от такова изкушение е доста голям. Самия аз забелязвам, че се поддавам на това негативно влияние, а след това се чудя защо някои неща в живота ми не стават и се чувствам нещастен. Причината разбира се не е в това, което ми се сервира и виновен не е онзи, който ми го сервира, а ключът е в податливостта ми да вкусвам от това и дори да си създавам такива вкусови навици, ако ме разбираш какво имам предвид.

Ако трябва сега да изброявам всички източници на негативизъм и един по един да разглеждам силата и посоката на влиянение им това ще ми отнеме твърде много време. По-важното е да се изобличат самите посоки към които се препраща всеки от нас застанал пред поредното телевизионно шоу или хванал някое жълто издание с което да разнообрази(уви такава е нагласата) малко ежедневието си. Но ето какво се случва докато правиш това, някой ти подава солидна порция негативна енергия, която моментално рефлектира върху теб, а след това върху отношенията ти с другите. Дори съм чувал нагли хора да наричат това информираност, а още по-безочливо: забавление. Откога един нормален човек се забавлява докато чете как баща избива децата си в момент на умопомрачение(което е описано в даденото издание с болезнено жестоките подробности) или пък, когато популярен гологлав и висок водещ с престорена интелигентност ти изпраща кодирана негативна информация намираща се в прикрити с неангажираността си весели ежедневни случки(вицове). Всъщност посланията са повече от ясни за мен. Те подтикват и поощтряват теб да злоупотребяваш с: алкохола(пиянство) и със секса(разврат) - два изключително силни фактора за съсипване(и невероятно изпитание) духа на човека, когато той не знае какво точно отношение да има към тях. И още: поощтрява се неуважението между хората; непрофесионалното отношение на работното място; примирението към лошата съдба; внушението, че животът не се намира в ръцете ти и не зависи от теб самия; приемането на насилието като нещо нормално; засилване на мисълта, че си сам и всичко и всички са срещу теб и дори и полицията не може да те опази от престъпно посегателство;  приемането на безпътицата и безизходицата като някаква даденост, срещу която по-добре и по-удобно е за всеки да не им противостои; внушава се, че с пари може всичко да се купи, че парите дори са над държавата и закона; че бездарността, безкруполността, жестокостта са пътя на успеха в България; вниманието ти често се насочва към незначителни неща; негласната цел от човека да се направи манипулируем обект, който да играе ролята на консуматор на дадени стоки и да помага да разни компании да увеличават печалбата си до възбог; и много други примери могат да се дадат. Разбираш вече какво точно имам предвид. Всички хора на този свят си приличат, за всички ни има свобода да избираме. И затова аз не обвинявам тези, които са източници на негативното. Не обвинявам абсолютно никой. Моята цел е ако успея да отворя очите ти и да направя собствения ти избор по-обективен, така че да не се отклоняваш от мисията си в този живот и в крайна сметка самия ти да си щастлив. Искам да спомогна за изострянето на бдителността ти, искам да ти дам критерии, по които да наричаш едно нещо морално, а друго не. А ако си чел "Разговори с Бога" ще знаеш, че щом искам аз самия да ти дам нещо, значи преди всичко искам да дам това на себе си.

Разбираш ли как действа тази енергоконсумираща машина. Тя обхваща всеки ни поотделно, заразява ни, а след това ние заразяваме онези, които не са се дококоснали до нея. И ефекта дори е глобален. Добре се вижда, че има световно съзнание, световни ценности, които явно не работят достатъчно добре впредвид на какво дередже е целия свят. Но стига сме мислили за света. Трябва да започнем прочистването си от нашия собствен дом. Точно както енергопаразита заразява поединично, така и поединично може да се обърне процеса. От нас самите към нашите семейства, след това на работното ни място, сред приятелите и цялата ни среда на живот. И така към цялото ни общество и към света. И пак да кажа целта ми е не е да искам света да стане положително място(не че това няма да е хубаво, напротив даже), просто искам по-свободно да правиш ежедневните си избори. Убеден съм, че това ще направи съвместния ни живот в това общество по-смислен и цялостен.

Бъди нащтрек, не позволявай на никой да се бърка и да тегли от твоята енергия! Имай волята и характера да се запазиш толкова забележителен и прекрасен колкото си в този момент и винаги да подобряваш своята представа за себе си занапред!

И за да престана с моята серия от статии за описание на негативната страна от нашия живот смятам следващия път да напиша нещо за изконните духовни ценности и ползата от тях в живота ни като истински хора. Всичко добро!

 

velaskes©29.07.2003